top of page

DESIGUALTAT MUNDIAL

  • aatanasio
  • 30 abr 2016
  • 2 Min. de lectura

La riquesa mundial, segons el professor economista Gay de Liébana, s'està concentrant cada cop en mans de menys gent, i aquest fet provoca una dificultat per la resta de la població, ja que aquesta riquesa hauria d'estar repartida entre molta més gent.

Segons l'índex GINI (el coeficient de Gini és una mesura de la desigualtat ideada per l'estadístic italiàCorrado Gini. Normalment s'utilitza per mesurar la desigualtat en els ingressos, però pot utilitzar-se per calcular qualsevol forma de distribució desigual. El coeficient de Gini és un nombre entre 0 i 1, on 0 es correspon amb la perfecta igualtat (tots tenen els mateixos ingressos) i 1 es correspon amb la perfecta desigualtat (una persona té tots els ingressos i els altres cap), Espanya és el segon pais amb més desigualtat després de Xipre. Un dels princpipals motius d'aquesta forta desigualtat en el nostre pais és l'atur (una tasa del 22%) provocat per la greu crisi económica (gairebé 5 millons de persones estàn a l'atur).

Un altre dels motius és el risc d'exclosió social que pateix la societat, hi ha gairebé un 30% de població que pateix aquest risc, i són situacions en les que per exemple una família no disposa de diners suficients per pagar un medicament que no cubreix la seguretat social, o el simple fet de comprar roba i haver de portar la mateixa durant anys...

Un altre dels factors que ha condicionat l'augment de la desigualtat és l'elevat nivell d'inversió espanyola als paraïsos fiscals, fet que provoca que aquestes inversions no tributin ni paguin impostos, i per tant el govern espanyol hagi d'aconseguir aquests diners per una altra via com poden ser pujada d'impostos, retallades...

Països com Irlanda, Bèlgica, Portugal i Països Baixos la desigualtat és decreixent, i això és un fet positiu per aquests països, ja que és una situació favorable.

Les grans empreses serien grans culpables de la forta desigualtat que pateixen aquests països com Espanya, Xipre, etc. ja que deslocalitzen les seves empreses filials cap a països on la productivitat laboral és més eficient, i els beneficis que obtenen d'aquestes empreses filials, els envien cap a paraïsos fiscals com el Carib per exemple, provocant d'aquesta manera que no tributin en el país de l'empresa matriu. i contribuïnt també a l'augment de l'atur al desplaçar les seves fàbriques filials a altres països. D'aquesta manera es provoca una destrucció del teixit empresarial dels països que pateixen la deslocalització.

Per resumir una miqueta, les causes de la desigualtat al món són les següents:

- Deslocalitzacions

- Concentració del poder económic

- Prevalença de l'economia

- Escalvitud financera (desigualtat extrema de salaris)


 
 
 

Comentários


Featured Posts
Vuelve pronto
Una vez que se publiquen entradas, las verás aquí.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page